Om optimaal van wijn te kunnen genieten en beoordelen is de temperatuur bijzonder belangrijk.
De ideale temperatuur van wijn is afhankelijk van de kleur en type wijn.
Vaak denken mensen dat je witte wijnen koud moet drinken en rode wijnen op kamertemperatuur. Zoals bijna alles is het leven kunnen we het niet zo zwart op wit zeggen.
Het onderstaande overzicht is een indicatie. Bij elke wijn hoort een advies. Een goede wijnadvieseur zal u vertellen op welke temperatuur de wijn het beste gedronken kan worden. Tijdens wijnproeverijen wordt dit soort informatie in ieder geval gegeven.
Over het algemeen kunnen we de volgende temperatuur aanhouden voor een Optimale Smaak Balans
7 – 12°C Dessert en aperitief wijnen
8 – 12°C Lichte fruitige witte wijnen en licht mousserende wijnen
8 – 10°C Champagne en mousserende wijnen
8 – 10°C Rosé wijnen
10 – 12°C Rijpere en volle witte wijnen
10 – 14°C Zeer fruitige rode wijnen
12 – 15°C Jonge fruitige en lichte rode wijnen
16 – 18°C Volle, stevige, rijpe en oude wijnen
Hoe krijg ik wijn op de juiste temperatuur?
14 – 18°C 1 uur koelen in de koelkast
12°C 1.5 uur koelen in de koelkast
10 – 12°C 2 uur koelen in de koelkast
8 – 10°C 3 uur koelen in de koelkast
7°C 4 uur koelen in de koelkast